Leren van Duitsers
Duitsland
Regelmatig werk ik in Duitsland en dat doe ik altijd met veel plezier. Zo nu ook weer, het gaat om een project waar productiviteit en efficiëntie moeten worden verhoogd door verbetering van prestaties op logistiek gebied: koren op mijn molen!
Ist/Soll
Uiteraard moeten er zaken worden veranderd in het bedrijf. Immers, als je verandert wil dat niet zeggen dat het verbetert, maar als je wilt dat het verbetert, zul je wel moeten veranderen.
Op zich heb ik niet zo veel met vakjargon, maar af en toe kun je er niet buiten. Zo wordt er, ook in het Nederlands, bij veranderprocessen vaak over ‘Ist’ en ‘Soll’ gesproken, om duidelijk onderscheid te maken tussen de huidige en de toekomstige situatie (die dan hopelijk beter is). Daarbij maakt men dus, in het Nederlands, gebruik van Duitse termen.
Aanpakken
Zoals gebruikelijk bij een verbeterproject, heb ik knelpunten geïdentificeerd en zijn er, in overleg met de betrokkenen, verbetervoorstellen gedefinieerd.
Nu komt het op aanpakken aan, en moeten verbetervoorstellen worden uitgewerkt en ingevoerd. Bij het uitwerken van de verbetervoorstellen komt het erop aan het goede te behouden en hetgeen voor verbetering vatbaar is, te verbeteren. En daarbij komt een markant aspect naar voren: alhoewel de aanpak is beschreven in Duitse termen, blijkt het, ook in Duitsland, niet vanzelfsprekend om eerst de Ist-situatie duidelijk te krijgen, alvorens men zich gedachten gaat vormen over de Soll-situatie.
Zoals zo vaak, denkt men het eens te zijn over hoe zaken nu zijn georganiseerd (die bewuste Ist-situatie) . Als ik ernaar vraag, knikt iedereen instemmend, maar oh wee als ik verder vraag. Dan laait opeens de discussie op en blijken wij het helemaal niet eens te zijn over de huidige situatie.
Terwijl wij bij elkaar kwamen om de Soll-situatie te bespreken, moeten we toch echt even een stap terug. Alleen vanuit eensgezindheid over de Ist-situatie, kunnen wij succesvol gaan nadenken over de Soll—situatie. En dat kunnen die Duitsers dan toch leren van een Nederlander. Zo helpen wij elkaar over en weer en dat wordt gewaardeerd.
Misschien kom ik daarom wel zo graag in Duitsland.