Omgaan met verandering
File
In de buurt van mijn woonplaats is Rijkswaterstaat onlangs gestart met een groot onderhoudsproject. Daartoe zijn rijstroken enigszins verlegd. Feitelijk is er niet heel veel veranderd, maar de maximum snelheid is ietsje gereduceerd en van de vroegere vluchtstrook is een rijstrook gemaakt. Dat houdt in dat er een flauwe bocht in de weg is gekomen. Omdat het onderhoud enkele jaren gaat duren, is er gekozen om de permanente (witte) rijstrookmarkering aan te passen, evenals de bewegwijzering. Daarom zijn de zichtbare wijzigingen minimaal, de situatie ziet er niet uit als een bouwproject.
Toch staan we ’s morgens massaal in de file. Toen ik daar op een ochtend ook stond, tussen heel veel anderen, bedacht ik wat nu echt de oorzaak van de file is. In de doorstroming is niet heel veel veranderd, dus moet er een andere reden zijn.
Oorzaak van de file
Alleen al het feit dat de situatie er niet meer zo uit ziet als wij gewend zijn (en misschien ook wel zoals wij verwachten), is reden om ons anders dan gewoonlijk te gedragen. We rijden met een andere snelheid, remmen onverwacht en wisselen onnodig van rijstrook. Andere weggebruikers zijn net de veranderingen aan het verwerken, als hun omgeving ook nog eens onverwacht reageert. Zie daar de oorzaak van de file.
Waarom verandering
Terwijl ik aansloot in de file, zag ik allerlei overeenkomsten met mijn werk. Daar moet ik nogal eens veranderingen invoeren. Niet om het veranderen, want ik schreef al eens in een eerdere blog: ‘als het verandert, wil dat niet zeggen dat het verbetert, maar als je wilt dat het verbetert, zul je wel moeten veranderen.’
Ook bij die veranderingen reageren mensen vaak twijfelend, afwachtend. Onder het motto ‘eerst zien dan geloven’ wordt door een grote groep slechts schoorvoetend meegewerkt. Als in een later stadium mensen gewend zijn geraakt aan de nieuwe situatie, begint het aarzelende gedrag langzaam plaats te maken voor interesse en in een nog later stadium zelfs voor enthousiasme. Vaak zijn de mensen die in het begin de grootste twijfels hadden, later de fanatiekste voorvechters van de nieuwe situatie.
Resultaat
In mijn werk heb ik het voordeel dat de verandering leidt tot een verbeterde situatie. Het werk verloopt soepeler, de productiviteit stijgt of de uitval daalt. Daar worden mensen dan enthousiast van. Het gaat nu natuurlijk te ver om te hopen dat de automobilisten in de file enthousiast worden over de vorderingen van de onderhoudswerkzaamheden, maar ik blijf wel hopen dat de aarzelende reactie rondom de gewijzigde rijstroken langzaam plaats maakt voor adequaat omgaan met de nieuwe situatie, net als in mijn werk.
Wie weet rijden we binnenkort wel weer vlot door.